Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Novi izvor energije? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 23 Listopad 2010 19:24

Na 240-om međunarodnom skupu Američkog kemijskog društva predstavljena je rana faza istraživanja uređaja koji bi mogao prikupljati električnu energiju iz zraka. Uređaji bi na sličan način kao što solarni kolektori prikupljaju sunčevu energiju prikupljali električnu energiju iz atmosfere.

Voditelj istraživanja, dr. Fernando Galembeck, rekao je kako bi ovo istraživanje moglo otvoriti put pretvorbi elektičnog naboja iz atmosfere u alternativan izvor energije u budućnosti, a napomenuo je i da bi ovakav izvor energije mogao imati sličan učinak na štednju u kućanstvima kao što solarna energija ima danas.

Ovo istraživanje moglo bi pomoći u rješavanju dvjesto godina stare zagonetke o tome kako električna energija nastaje i prazni se u atmosferu, te bi se na taj način mogle smanjiti štete uzrokovane udarima groma.

Znanstvenici su vjerovali da su kapljice vode u atmosferi električki neutralne, i da ostaju takve čak i nakon dodira sa električki pozitivno nabijenim česticama prašine i kapljicama druge tekućine. No, novi dokazi pokazuju da voda u atmosferi ipak preuzima električki pozitivan naboj.

Galembeck i njegovi kolege uspijeli su potvrditi tu ideju laboratorijskim eksperimentima koji su simulirali kontakt vode sa česticama prašine u zraku. Koristili su sitne čestice silicija i aluminij-fosfata, te su dokazali da je silicij postao više negativno nabijen u prisutnosti veće vlažnosti, a aluminij-fosfat je postao više pozitivno nabijen. Veća vlažnost znači veću količinu vodene pare u zraku, pare koja se kondenzira i postaje vidljiva kao „magla“ na prozorima.

„Ovo je jasan dokaz da voda u atmosferi može akumulirati električni naboj i prenijeti ga na druge materijale s kojima dolazi u kontakt, to nazivamo hidroelektricitet, odnosno elektricitet vlažnosti“, objasnio je Galembeck.

Galembeck vjeruje da će u budućnosti biti moguće razviti kolektore slične solarnim ćelijama  koji će prikupljati hidroelektricitet i prenositi tu energiju u kućanstva. Hidroelektrični paneli bi bili maksimalno iskorišteni u područjima sa velikom vlagom u zraku kao što su sjeveroistočna i jugoistočna Amerika, te vlažni tropi.

Sličan pristup može pomoći i u prevenciji nastajanja munja. Kada bi se hidroelektrični paneli postavili na krov zgrada u područjima gdje su česte oluje izvlačili bi naboj iz zraka sprečavajući na taj način gomilanje elektičnog naboja koji se otpušta u munjama.

Galembeckova istraživačka skupina već istražuje koji metali imaju veliki potencijal privlačenja atmosferskog naboja.

Nikola Tesla sanjao je o mogućnosti upotrebe električnog naboja u zraku, ostvaruje li se njegov san?

 

Izvor: portal.acs.org

 
Komentari (3)
Tesla
3Nedjelja, 10 Travanj 2016 23:08
Frano
Zaboravih još napisati da je naš Tesla napravio i razne druge uređaje koje sad koriste Ameri u tajnosti i ćine štetu nama svima koji bi željeli živjeti u miru i sreći. Ali Tesla je te uređaje napravio za dobrobit čovjećanstva i na korištenje svim ljudima na zemlji al Ameri sve to iskorištavaju i možda će danas sutra proizvoditi te uređaje al po velikoj cjeni nažalost.
Tesla
2Nedjelja, 10 Travanj 2016 23:02
Frano
Tesla je to napravio davnih dana već je u ono vrijeme vozio auto na besplatnu energiju na eter kako je on to zvao. A drugi tu energiju zovu i energija nulte toćke jedni orogonska energija a ja je zovem Božja energija što u biti i jest. Zamislite ovako imate u kući autu motociklu brodu ćamcu atveu jet ski avionu ma što god vam srce poželi može se voziti na tu energiju. Ta energija pokreće svemirske brodove i ostale za sad vama nepoznate letjelice ja znam da to postoji ali ima onih koji ne žele to prihvatiti ni znati. A ima onih koji nam kriju sve o toj energiji od raznih vjera koje su povezane sa onima u Americi i ostalim bogatašima i skrivaju sve o toj energiji. Tesla je izmislio i uređaj za mjenjanje vremena što već Ameri uveliko koriste vidi se po raznim poplavama i svim ostalim nevremenskim uvjetima u svijetu. Namjerno tope led na sjevernpm i južnom polu i lažu nam da je to zbog staklenićkih plinova laž i neistina truju nas gmo. hranom onda nam prodaju lijekove koji su još štetniji. A sve da bi se obogatili vakcinišu-cjepe nas kao ti protiv raznih bolesti a u biti ubacuju bolesti u nas. Kad vas netko cjepi ili hoće cjepiti vaše djete tražite od svakog da potpiše da odgovara za vas ili vaše djete ako mu se što desi a to neće nitko htjeti potpisati. Zašto pa stoga svi koji se cjepe putem cjepiva ubacuju u vas živu i druge razne otrovne sastojke od kojih danas sutra možete oboljeti. Znaći u svakom trenu možete oboljeti dok god ste živi svaki organizam ima svoj savršeni obrambeni mehanizam i u njega ne treba ubacivati ništa nit ga poticati na nešto. Ali sa gmo. hranom i raznim lijekovima smo privikli svoj organizam na nešto drugo ali možemo se i oćistiti od toga ali nije dovoljno samo zdravo jesti treba se hraniti i duhovnom hranom-Bogom.
Nikola Tesla
1Četvrtak, 19 Svibanj 2011 14:58
Duda
Ovo je Nikola Tesla pravio, ali nije zavrsio

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?