Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Podmorsko spremanje energije komprimiranim zrakom: fantazija ili realnost? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 17 Rujan 2014 10:29

Podmorsko spremanje energije komprimiranim zrakom (UW-CAES) je korak dalje od podzemnog spremanja energije u spiljama, te bi usokoro moglo omogućiti elektroprivredama način za dugoročno spremanje energije, te operatorima malih mreža omogućiti način da smanje svoju ovisnost o fosilnim gorivima.

Više od 40% svjetske populacije živi unutar 150 kilometara od obale te se stoga developeri UW-CAES-a nadaju da bi mogli imati prednost u odnosu na postojeće i buduće mikromreže za vjetar i solar, kao i u gradovima uz obalu koji koriste konvencionalne elektroenergetske mreže.

Osnovni koncept uključuje korištenje "energetske vreće" uređaja u obliku balona koji se radi od rastezljivog materijala i koji se sidri na morsko dno ili dno jezera. Kada je energija potrebna komprimirani zrak se može ispustiti kroz turbine. Na dubinama od 400 do 700 metara pritisak ostaje skoro konstanta za sve nivoe napunjenosti što efektivno znači da svaki kubični metar spremljenog zraka daje tri puta veću količinu spremljene energije s obzirom na atmosferski tlak. Za ovakav koncept se moraju koristiti visoko efikasne turbine jer će one dati najbolje rezultate.

Curtis VanWalleghen, CEO tvrtke Hydrostor iz Toronta izjavio je da se oni fokusiraju na spremanje tokom tri do četiri sata tokom dana kada se brzo mijenjaju opterećenja na mreži. Njihova strategija je inicijalno raditi sa elektroprivredama i proizvođačima energije kako bi se ubrzao razvoj. Toronto Hydropower recimo ima nekoliko dana godišnje kada nema dovoljno snage da pokrije vršnu potrošnju, te bi ovo bio idealan način za pokrivanje tih potreba.

UW-CAES projekt u jezeru Ontario ima dozvolu za do 2 MW, ali će inicijalna instalacija biti na dubini od 80 metara nekih 5 kilometara od obale Toronta te će primati 750 kW od Toronto Hydropower. Električna energija spremljena pod vodom će u ovom slučaju doći iz normalne elektroenergetske mreže, te će Toronto Hydropower uz pomoć kompresora spremati zrak, a za obrnuti proces će koristi turbo-ekspander. UW-CAES tvrdi da njihova tehnologija ne šteti okolišu.

Glavni problem je taj što kada se projekt nalazi više od 3 kilometar od obale troškovi cijevi i gubitak energije postaju ozbiljno financijsko opterećenje. Hydrostor je potpisao ugovor o otkupu električne enrgije i sa tvrtkom WEB Aruna za postrojenje koje će izgraditi pokraj vjetroelektrane Vader Piet u Arubi. Cilj je da se višak energije noću spremi i da se koristi idući dan umjesto dizel agregata.

Ipak prije nego što UW-CAES postane skroz upotrebljiv treba riješiti nekoliko ekonomskih problema. Za njega treba veliki volumen, i to vreća promjera 40 metara koja mora moći imati strukturalni integritet barem 5 do 10 godina. Postoje i tehnički problemi zbog nalaska adekvatnog načina da vreća ostane na morskom dnu zbog velike količine zraka u njoj. Idealna dubina za vreću bi bila 500 metara te bi trebala ogromna količina betona da bi bili sigurni da će ona ostati na morskom dnu.

Unatoč tom problemu industrija je optimistična vezano za ovu. Tokom idućih pet godina se očekuje 5 do 20 testnih projekata a nakon 2020. godine se očekuje nekoliko velikih projekata koji bi se postavili pokraj priobalnih vjetroelektrana gdje se očekuje komercijalizacija ovog projekta.

Izvor: www.renwableenergworld.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?