Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Minimalni udio fotonapona po stanovniku u EU: ima li u RH Sunca? E-mail
Autor Ljubomir Majdandžić   
Utorak, 01 Listopad 2013 00:00

U suradnji sa Hrvatskom stručnom udrugom za Sunčevu energiju ćemo vam povremeno prenositi vijesti i članke iz časopisa "Solarna tehnologija" koji izdaje udruga, a u obliku kolumni ćete moći čitati i predgovore koje tom časopisu piše predsjednik udruge i glavni urednik časopisa, g. Ljubomir Majdandžić. Predgovor iz zadnjeg broja časopisa prenosimo u nastavku.

Poštovani čitatelji,

Republika Hrvatska je ušla u punopravno članstvo Europske unije s minimalnim udjelom fotonapona po stanovniku, i to sa samo 0,8 W po stanovniku. Na primjer u Njemačkoj, u kojoj je maksimalna dozračena energija Sunca po kvadratnom metru još uvijek manja od minimalne u Hrvatskoj, udio fotonapona po stanovniku iznosi 398 W, Sloveniji 97 W, Češkoj 196 W, Bugarskoj 123 W ili Švedskoj 2 W.

Prema izvješću Europskog udruženja industrije fotonapona EPIA (engl. European Photovoltaic Industry Association) koncem 2012. godine u svijetu je bilo instalirano 102 GW fotonaponskih sustava. Ovih 102 GW dalo je 110 TWh električne energije (kao 16 termoelektrana ili 16 nuklearnih elektrana, svaka snage po 1 GW) što je dostatno za godišnju potrošnju 30 milijuna građana svijeta. Ovime se napravila ušteda od 53 milijuna tona CO2.

Naravno, i dalje je svjetski lider u ugradnji fotonaponskih sustava Europa u kojoj je instalirano 70 GW i koja obuhvaća oko 70% ukupno instaliranih sustava u svijetu. Zatim slijede Kina s 8,3 GW, SAD s 7,8 GW, Japan s 6,9 GW, Australija s 2,4 GW, Indija s 1,2 GW, dok blizu 5 GW otpada na ostatak svijeta.

Samo prošle 2012. godine u svijetu je instalirano 31,1 GW fotonaponskih sustava, od toga u Europi 17,2 GW odnosno 55%. U Europi dominira Njemačka, koja je 2012. instalirala novih 7,6 GW. Njemačka, s ukupno 32,4 GW, ima 32% fotnaponskih sustava instaliranih u svijetu, odnosno 46% instaliranih u Europi.

U zemljama Europske unije je 2012. godine udio proizvedene električne energije iz fotonaponskih sustava u ukupnoj potrošnji električne energije iznosio 2,6%, dok je vršna potrošnja pokrivena s 5,2%.

U Hrvatskoj je 2012. godine udio električne energije iz fotonaponskih sustava u ukupnoj potrošnji iznosio svega 0,02% (to je 0,0002 dijela potrošnje električne energije u Hrvatskoj). U Njemačkoj je taj postotak bio 5,6% (vršna potrošnja pokrivena s 11%), a u Italiji 6,7% (vršna potrošnja pokrivena s 13,5%). Da bi Republika Hrvatska bila u prosjeku zemalja Europske unije u proizvodnji električne energije iz fotonaponskih sustava sada bi trebala imati 500 MW instaliranih sustava u fotonaponu. Zašto ne?

Lijep i sunčan pozdrav!

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju

Glavni urednik

Doc. dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

Tags:
 
Komentari (6)
KAKO DO LEGITIMATIVNOG KREDITA
6Četvrtak, 25 Ožujak 2021 19:52
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
KAKO DANAS DOBITI KREDIT OD 1000 EURA NAD
5Utorak, 16 Ožujak 2021 11:43
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Elektrane ugljen i na OIE
4Utorak, 17 Veljača 2015 17:44
Marijan Kalea_1
Promicatelji naše "samorazumijevajuće" orijentacije prema Suncu i vjetroelektranama, rado ističu kako smo među posljednjima u Europi prema instaliranoj snazi elektrana na obnovljive izvore energije po stanovniku. Idemo to isto učiniti s elektranama na ugljen. Imamo ih oko 300 megavata (TE Plomin 1 i 2) a stanovnika oko 4,3 milijuna. Dakle oko 70 vata po stanovniku. Njemačka ih ima 41 100 megavata i 80,6 milijuna stanovnika. Dakle, oko 510 vata po stanovniku. Da, ali ugljen za elektrane moramo uvoziti, no i Njemačka ga dijelom uvozi! Prošle godine uvezeno je u Njemačku za sve potrebe 850 milijuna tona kamenog ugljena – radi osjećaja o kakvoj se veličini radi: u Hrvatsku je uvezen otprilike 1 milijun tona.
!
3Nedjelja, 20 Listopad 2013 16:24
Dino Kramer, dipl.ing.stroj.
Nemojte odustati. Očito se radi o prljavim lobijima. Pogledajte Istru - gura se ugljen koji zapošljava radnu snagu drugdje, a naše ljude truje
Sunca na pretek
2Ponedjeljak, 14 Listopad 2013 18:05
Marin
Ako išta imamo Bogom dano onda je to sunce.Iz predhodnog članka da se vidjeti da jedino nijemci razmišljaju logično.Iako nemaju sunca ni blizu kao mi imaju glavu za razliku od nas.Vjetroelektrane su dobri aternativni izvori, samo u dubrovačkom kraju se završava cca 50 MW ,a pušteno je u rad otprilike toliko. Treba reći da bi to bilo za pohvalu da nema ali, a to je da njemci i amerikanci to izvode ,a to bi mogao Končar i Dalekovod s minimalnimuvozom.
Poštovani
1Srijeda, 09 Listopad 2013 11:45
Verica Blažanin
Imam jedno pitanje komentar zapravo kako radim u Hrvatskom poduzeću koje se bavi montažom i opremanjem i izgradnjom solarnih sustava neka mi ponašanja pa i reakcije resornog ministarstva nisu baš jasna.Vjerujem da vam je poznato koliko projekata stoji na HROT-e čekajući suglasnot te agencije od toga moje poduzeće ima 800 projekata većinom se radi o elektranam do 30 kw,imamo izuzetno povoljnu ponudu koju vam mogu i poslati u narednoj korespodenciji.Kako te državne službenike pokrenuti da rade svoj posao o čemu se zapravo radi,obzirom da suglasnosti dobivaju inozemne tvrtke koje idu isključivo sa najmom krovišta,u razgovoru sa gospođom Zmajlović dobila sam odgovor da usaglašavju pravilnike sa EU dok sam od HROT-e dobila odgovor koji vam mogu proslijediti uglavnom svodi se da su ograničeni u kvotama što je kontradiktorno obzirom da svaki mjesec daju nove suglasnosti očito odabranima po informacijama koje imam,stoji nam uložen kapital koji nemožemo pokrenuti ovom dinamikom i radom državne administracije u najmanju ruku prijeti nam bankrot.
Srdačan pozdrav.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?