Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Veliki interes za ugradnjom sunčanih elektrana i ograničavanje razvoja tržišta E-mail
Autor Ljubomir Majdandžić   
Srijeda, 23 Travanj 2014 00:00

U suradnji sa Hrvatskom stručnom udrugom za Sunčevu energiju ćemo vam povremeno prenositi vijesti i članke iz časopisa "Solarna tehnologija" koji izdaje udruga, a u obliku kolumni ćete moći čitati i predgovore koje tom časopisu piše predsjednik udruge i glavni urednik časopisa, g. Ljubomir Majdandžić. Predgovor iz zadnjeg broja časopisa prenosimo u nastavku.

Poštovani čitatelji,

U Hrvatskoj očito postoji veliki interes, ne samo stranih već i domaćih investitora, običnih građana, za ugradnjom integriranih sunčanih elektrana osobito onih manjih, snage do 10 kW. Taj veliki interes i zanimanje za ugradnjom fotonaponskih sustava razvidno se vidi iz zaprimljenih preko dvije tisuće zahtjeva za sklapanjem ugovora o otkupu električne energije, dostavljenih Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), sukladno Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN br. 133/2013 i 151/2013), i to u samo nekoliko dana početka 2014. godine. Ukupna snaga tih zahtjeva, odnosno interesa je skoro 88 MW.

Tako je za integrirane sunčane elektrane zaprimljeno 1847 zahtjeva čija ukupna snaga iznosi preko 45 MW, ali je Tarifnim sustavom člankom 12. st. 4. (NN br. 133/2013) ograničeno kvotom od 5 MW. Isto tako za integrirane sunčane elektrane na objektima u vlasništvu tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zaprimljeno je 212 zahtjeva, čija ukupna snaga iznosi skoro 6 MW, ali je također i to Tarifnim sustavom člankom 12. st. 4. (NN br. 133/2013) ograničeno kvotom od 2 MW.  Za neintegrirane sunčane elektrane zaprimljeno je 20 zahtjeva, ukupne snage 36 MW i naravno to je navedenim Tarifnim sustavom ograničeno kvotom od 5 MW.

Obzirom da Hrvatska ima projektante, instalatere i tvrtke koje proizvode fotonaponske module postavlja se pitanje zašto se ne dopusti ugradnja svih 88 MW? Da li bi se i koliko otvorilo novih radnih mjesta u posrnulom hrvatskom gospodarstvu? Da li bi porast kvote, od primjerice 100 MW godišnje u narednih 5 godina, imao utjecaj na cijenu električne energije i koliko? Ova pitanja nisu tehničke naravi već se isključivo radi o političkoj odluci.

Na žalost, pogotovo u novije vrijeme hrvatske povijesti, politika nije dorasla povjerenoj zadaći izgradnje pravednog društva i općeg dobra. Političke odluke nisu omogućile pokretanje društvenog, kulturnoga, znanstvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske. Tim odlukama je najviše pogođeno područje gospodarstva pa tako i energetike, što u konačnici daje brojku od skoro 400 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj. Kao objasniti da Ministarstvo gospodarstva već spomenuti Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN, br. 133/13) dva puta mijenja  (NN, br. 151/13 i 20/14) prije nego što se stvarno počeo primjenjivati.

Lijep i sunčani pozdrav!

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju

Glavni urednik

Prof. dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

Tags:
 
Komentari (1)
KAKO DANAS DOBITI KREDIT OD 1000 EURA NAD
1Utorak, 16 Ožujak 2021 12:25
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.comPozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?