Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Potencijal projekata u vlasništvu građana Europske unije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 29 Rujan 2016 23:49

Prema najnovijem istraživanju koje je provela nizozemska tvrtka CE Delft, 264 milijuna građana Europske unije moglo bi proizvoditi 45% energetskih potreba do 2050. godine. Istraživanje su naručile Europska federacija za obnovljivu energiju, Friends of the Earth Europe, Greenpeace i Europska federacija zadruga za obnovljivu energiju.

Uz sve veći udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji uloga potrošača kao aktivnih sudionika u elektroenergetskom sustavu u obliku proizvođača energije i/ili osiguravatelja skladišnih kapaciteta svakako će se povećati. U istraživanju se predviđa da će zakonodavne prepreke koje trenutno postoje s vremenom nestati, dok će paralelno s time međunarodne elektroenergetske mreže, distribucija energije i sama elektroenergetska tržišta bilježiti konstantan razvoj, a rast proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije postaje neupitan. Dakako, realizacija svih ovih potencijala zahtijeva značajne zakonodavne promjene i ulaganja.

U samom istraživanju potencijali proizvođači energije podijeljeni su na: kućanstva koja samostalno proizvode energiju, kućanstva koja zajedno proizvode energiju a okupljena su unutar određene organizacije kao što je zadruga ili udruženje, javne ustanove (uključujući javne građevine, škole, bolnice, državne objekte) i male tvrtke koje uključuju do 50 zaposlenika. Svi navedeni objekti u istraživanju su sagledani kroz potencijale kapaciteta, proizvodnje, fleksibilnosti (uključujući mogućnost skladištenja energije), te ukupnog broja potrošača i proizvođača koje pojedini objekt predstavlja.  Dodatno je važno napomenuti kako je kao osnova istraživanja preuzet Greenpeace Energy [R]evolution scenarij, čija je jedna od glavnih karakteristika pretpostavka da će isporuka energije do 2050. godine biti 100% održiva.

Krajnji rezultat ovog istraživanja su vrlo opsežne Excel tablice iz kojih je moguće vidjeti niz pretpostavki do 2050. godine. Tako se, primjerice, procjenjuje da će 2050. godine 115 milijuna kućanstava Europske unije imati električna vozila, 70 milijuna će imati pametne električne bojlere, 60 milijuna će na krovovima imati  fotonaponske sustave, dok će 42 milijuna kućanstava imati neki oblik sustava za skladištenje električne energije.

Broj građana uključen kroz različite tehnologije do 2050.

Proizvodnja iz Sunčeve energije i energije vjetra do 2050.

Prema istraživanju, oko polovina kućanstava (113 milijuna) proizvoditi će električnu energiju samostalno ili kroz određeni zadružni oblik, dok bi oko 161 milijun kućanstava mogao osigurati neki oblik usluga skladištenja energije kao što su električna vozila, pametni električni bojleri ili baterije. Veliki udio takvih kućanstava mogao bi sudjelovati i u samoj proizvodnji električne energije.

Pretpostavlja se da će do 2050. godine broj malih tvrtki koji sudjeluje u proizvodnji električne energije iznositi 5 do 6 milijuna, dok će javnih ustanova biti oko 400 000. Također, oko 83% kućanstava (oko 187 milijuna) moglo bi postati aktivnim sudionicima.

 

Mogućnosti skladištenja energije do 2050. godine

Istraživanje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Tags:
 
Komentari (1)
Loan offer for you
1Subota, 31 Kolovoz 2019 15:29
Global Finance
Oni kojima treba zajam nude da budu svi pošteni i pošteni. Mogu dati kredite u rasponu od 5000 € do 350,000 € ili čak i više znajući da smo FSBO, moja kamatna stopa je vrlo precizna, varira od 3% godišnje, bez obzira na traženi iznos, rok otplate je od 1 do 20 godina po zajam. Kontaktirajte me za potrebe financiranja zahtjeva za kredit, ja sam na raspolaganju. Ne ustručavajte se kontaktirati nas e-poštom za dodatne informacije ako vam treba internetska e-pošta: (financialgroupinc1958@outlook.com) Najbolje želje dok se radujem što ću se uskoro javiti

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?