Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Aquamarine Power sklopio ugovor sa Fugro Seacore E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 02 Ožujak 2011 11:31

Aquamarine je sklopio ugovor vrijedan 3 milijuna funti, prema kojemu će postaviti dodatna tri uređaja za iskorištavanje energije valova, pod nazivom Oyster, kod otočja Orkney.

Aquamarine Power, kompanija smještena u Edinburghu, trebala bi ovo ljeto na otočju Orkney postaviti prvi uređaj Oyster 2, a druga dva ista uređaja biti će postavljena 2012. godine. Ukupna snaga sva tri uređaja iznositi će 2,4 MW, a biti će spojeni na elektranu na obali.

 


Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Kompanija Fugro Seacore, specijalizirana za bušenja na moru, započeti će bušenje i postavljanje čeličnih stupova za uređaje Oyster ovo ljeto. Ove dvije kompanije već su 2009. godine ostvarile zajedničku suradnju na postavljanju stupova i instalacija za uređaj Oyster 1.

Martin McAdam, glavni izvršni direktor Aquamarine Power-a, izjavio je kako ovaj ugovor pokazuje da uspješan pomorski energetski sektor ima potencijala za kvalificirana radna mjesta i ekonomske prilike duž cijele Velike Britanije. Cilj Velike Britanije je ostvariti kapitalizaciju na postojećem svjetrskom vodstvu u pomorskom sektoru, te ostvariti prvu komercijalnu upotrebu ovih uređaja u slijedećih pet godina. To iziskuje potporu sa raznih strana, no nudi i obećavajuće svjetsko vodstvo u izvozu ovog „zelenog“ sektora, nadodao je McAdam.

Bob Jenkins, generalni direktor Fugro Seacore-a, prisjetio se suradnje sa kompanijom Aquamarine Power na postavljanju prvog uređaja Oyster 1, i naglasio je da im je veliko zadovoljstvo nastaviti ovu suradnju na drugom Oyster projektu. Smatra kako je Oyster vrlo zanimljiva nova tehnologija, te im je čast biti uključenima u ranu fazu razvoja.

Uz vijest o projektu Oyster, u prosincu je uslijedila i najava o ulaganjima od 11 milijuna funti za nove investicije u Aquamarine Power od strane multinacionalne energetske kompanije ABB i drugih investitora.

Chris Huhne, državni tajnik Velike Britanije za energetiku i klimatske promjene, kaže da otok ima veliki pomorski izvor energije, te da Velika Britanija već ima vodstvo u tehnologiji. Trenutno je izazov vidjeti kako će se tehnologija razviti u komercijalne svrhe.

Dok se suočavamo sa cijenama nafte iznad 100 dolara po barelu, i konstantnim klimatskim promijenama uzrokovanim od strane čovječanstva, inovacije kao što je Oyster stvaraju neku vrstu političke sigurnostii velike ekonomske dividende. Pomorska energija ima potencijala zadržati rast i ostvariti kvalitetno zapošljavanje u brzo rastućoj ekonomiji niske emisije CO2.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     energija valova      Oyster      pomorski sektor
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?