Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Geotermalna energija imati će ključnu ulogu u energetskom planu Nikaragve E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 26 Kolovoz 2014 17:07

Nikaragva si je postavila cilj do 2020. godine dobivati 90% energije iz obnovljivih izvora, a geotermalna energija tu ima značajnu ulogu, uz dodatne promjene u zakonodavstvu i inozemna privatna ulaganja.

OIE u NikaragviProšlih desetljeća Nikaragvu su obilježili učestali prekidi električne energije i ispadanja mreže, što je značajno utjecalo na lokalno stanovništvo, ali i na kompanije. Uz to, stalno povećanje cijene električne energije učinili su je preskupom i neisplativom.

Stoga je vlada 2005. godine izglasala zakon prema kojemu su kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije bile oslobođene poreza, a nisu morale plaćati porez niti za uvoz potrebne opreme. Cilj ovakvog zakona je osloboditi se ovisnosti o fosilnim gorivima, koja su u Nikaragvi činila 80%, i kroz razdoblje od deset godina imati najmanje 80% energije iz obnovljivih izvora energije.

Ovakva politika rezultirala je priljevom privatnog kapitala i značajnim ulaganjima u sektor obnovljivih izvora energije, koji u Nikaragvi ima značajne potencijale. Zbog svoje lokacije Nikaragva je zanimljiva ulagačima u energiju vjetra, sunčevu energiju i energiju valova i plime i oseke, te ima značajan geotermalni potencijal. Ukupan energetski potencijal procjenjuje se na 4.500 MW, a Nikaragva do 2020. godine želi ostvariti 90% tog potencijala, što bi joj omogućilo i izvoz zelene električne energije u susjedne zemlje.

 

Izvor: http://thinkgeoenergy.com/

Tags:     Nikaragva      ulaganja      2020      geotermalna energija      energija vjetra      sunčeva energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?