Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dok prirodni plin postigne neto doprinos klimatskim promjenama klima će vjerojatno biti uništena E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 02 Ožujak 2014 14:20

Postoji sve veći broj dokaza da prirodni plin nema neto doprinos klimi u vremenskom razdoblju koji je bitan za čovječanstvo. U stvarnom svijetu prirodni plin nije 'most' za ekonomiju bez ugljičnog-dioksida iz dva ključna razloga, objavljeno je na web stranici thinkprogress.org.

Prvi razlog je što se prirodni plin uglavnom sastoji od metana (CH4), koji je sam po sebi izuzetno potentan staklenički plin, koji zadržava čak 86 puta više topline od ugljičnog-dioksida tokom  dvadesetogodišnjeg razdoblja. To znači da čak i malo curenje prilikom proizvodnje prirodnog plina može imati veliki utjecaj na klimatske promjene - dovoljno da se u potpunosti poništi prednost prelaska sa ugljena na plin. A istraživanja su pokazala značajna curenja plina u plinovodima u SAD-u, od 5% pa i više. Slična situacija ponavlja se i sa plinovodima diljem svijeta.

Drugi razlog koji se navodi protiv plin kao mosta prema nisko ugljičnoj ekonomiji je taj što prirodni plin danas ne zamjenjuje samo proizvodnju iz ugljena, nego zamjenjuje i izvore energije koji ne proizvode ugljični-dioksid direktno, kao što su obnovljivi izvori energije i nuklearna energija. Jedna nedavna analiza u SAD je pokazala da je taj utjecaj bio toliko veliki da u potpunosti poništi prednosti sve većeg korištenja prirodnog plina u elektroprivredama, uz curenje plina od svega 1,2%. Što zapravo upućuje na to da prirodni plin kao prijelazni energent može imati smisla, samo u slučaju ako se koristi isključivo kao podrška obnovljivim izvorima energije.

Tags:     prirodni plin      ugljični-dioksid      metan      staklenički plin      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?