Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarna CSP elektrana Solana ušla u komercijalni rad E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 09 Listopad 2013 19:20

Abengoa je objavila da je u komercijalni pogon ušla najveća svjetska elektrana sa paraboličnim kanalom koja ima ukupnu instaliranu snagu od 280 MW.

To je ujedno i prva solarna elektrana sa toplinskim spremanjem energije u Sjedinjenim Američkim Državama. Solana je druga komercijalna CSP elektrana koja koristi toplinsko spremanje energije, ali je prva koja može proizvoditi električnu energiju kroz šest sati bez korištenja Sunca. To je velika stvar za obnovljive izvore energije jer prikazuje da solarna energija može biti spremljena i korištena na zahtjev.

Solana se nalazi u blizini Gila Benda što je oko 70 milja jugozapadno od Phoenxia u Arizoni. Gradnja iste je započela 2010., te je u komercijalni pogon nakon probnog pogona prije dva dana. Elektrana ima ugovor o otkupu električne energije sa elektroprivredom Arizona Public Service kroz 30 godina. Procjenjuje se da će Solana proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 70.000 kućanstava, a sama elektrana je koštala oko 2 milijarde dolara. Abengoa u pogonu ima 1.223 MW CSP elektrana, te još 430 MW u izgradnji.

Izvor: www.csp-world.com

Tags:     abengoa      csp      solarna elektrana      arizona      solana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?