Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetske potpore za fosilna goriva iznose 1,9 bilijuna dolara E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 05 Travanj 2013 11:46

Međunarodni monetarni fond (IMF) objavio je izvješće u kojem stoji kako gotovo 9% ukupnog godišnjeg proračuna svih zemalja odlazi na potporu za industrije nafte, prirodnog plina i ugljena, a sve kroz direktne poticaje, poreze potrošača i poreze na onečišćenje.

U izvješću se procjenjuje kako ukupni svjetski poticaji za fosilna goriva iznose 1,9 bilijuna dolara, odnosno 1,5 bilijuna eura, što je ekvivalentno 2,7% ukupnog svjetskog BDP-a ili 8% prihoda svih vlada svijeta.

Energiju vjetra često se u medijima kritizira zbog primanja vladinih potpora, no, prema procjenama Međunarodne energetske agencije, samo u 2011. godini direktni poticaji za fosilna goriva iznosili su 523 milijardi dolara, dok su za sve obnovljive izvore energije iznosili tek 88 milijardi dolara. Također, važno je spomenuti da obnovljivi izvori energije, za razliku od fosilnih goriva, primaju podršku samo kroz direktne poticaje, te stvaraju temelje dugoročno održivosti i lokalnog razvoja.

ukupni poticaji u postocima

Kod naprednih gospodarstava fosilna goriva ne dobivaju značajne direktne poticaje, iako oni postoje, no u tim zemljama fosilna goriva imaju koristi od nepravilno reguliranih razina oporezivanja. U Njemačkoj direktni poticaji iznose 0,07% ukupnog BDP-a, dok u S.A.D.-u direktni poticaji iznose 0,05% BDP-a. Poticaji u naprednim gospodarstvima dolaze u obliku poreza koji nisu dostatni da bi se zabilježio stvarni trošak društva koje upotrebljava takve energente, a to uključuje i onečišćenja i zagušenje prometa, ističe IMF.

Ukoliko se detaljnije sagleda nekoliko pojedinih zemalja, Belgija troši 0,2% BDP-a na poticaje za naftu i 0,9% BDP-a na poticaje na ugljen, Ujedinjeno Kraljevstvo troši 0,2% BDP-a na naftu i isto toliko na ugljen, dok S.A.D. troši 2,4% BDP-a na poticaje za fosilna goriva i emisije stakleničkih plinova, od čega 0,2% odlazi za naftu, a 0,6% na ugljen.

U izvješću je obrađeno i poticanje fosilnih goriva u zemljama u razvoju, kod kojih su poticaji neravnomjerno rapoređeni i većina ih se izravno uručuje. IMF smatra kako bi se taj novac mogao bolje iskoristiti za razvoj zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite koji bi u tim zemljama imali direktan pozitivan učinak na siromašno stanovništvo.

IMF-ovo izvješće je u potpunosti moguće pročitati ovdje, dok ovdje možete pronaći interaktivnu kartu istraživanja koje je proveo National Geographic.

National Geographic interaktivna karta

 

Izvor: http://www.ewea.org

Tags:     poticaji      zemlje u razvoju      razvijena gospodarstva      IMF      fosilna goriva
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?