Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemački fotonapon srušio sve rekorde prošle godine, a ove godine dolaze nova pravila E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 08 Siječanj 2013 16:56

Njemačko solarno industrijsko udruženje (BSW) je prošli tjedan objavilo preliminarne podatke za solarnu proizvodnju u 2012. godini prema kojima je broj proizvedenih kWh u odnosu na godinu prije rastao čak 45%. Zbog toga što solar povećava svoj udio u proizvodnji električne energije u Njemačkoj zakonski okvir im se mijenja kako bi se poboljšala integracija na mrežu.

Prema preliminarnim podatcima BSW-a prošle godine je iz solara proizvedeno 28 milijardi kWh električne energije što je porast od 45%, a  tokom zadnje tri godine se proizvodnja učetverostručila, te sada pokriva oko 5% ukupne potrošnje.

S povećanjem svog udjela u potrošnji, zahtjevi za implementaciju solara u mrežu se pooštravaju. BSW zato očekuje povećanu potražnju za sustavima za spremanje energije, kao i za modernim sustavima sa upravljanjem proizvodnjom energije. Očekuje se da bi solar mogao pokriti 10% Njemačkih potreba do 2020. godine, odnosno barem 20% do 2030.

Nova pravila koja stupaju na snagu ove godine, a odnose se na sve sustave iz 2012. i za sve nove sustave snage manje od 20 kW će pomoći razvoju sustava za upravljanje energijom. Prema tim novim pravilima solarni fotonaponski sustavi moraju imati opremu koja omogućava izvoz električne energije u mrežu prema potrebama operatora mreže. Ako takve opreme nema, izvoz se ograničava na 70% nominalne izvozne snage sustava. Općenito je u tom slučaju od dodatne opreme potreban kvalitetniji inverter zajedno sa baterijom. Drugi „pametni sustavi“ rade na način da uključuju uređaje u domaćinstvima – recimo perilicu za suđe – kada sustav izvozi više od 70% svoje nominalne snage. Ako nema nikakvog instaliranog pametnog sustava upravljanja, operator mreže instalira limitator na elektranu. Vlasnici solarnih sustava koji imaju limitator mogu naknadno kupiti sustav za upravljanje energijom kada on bude cjenovno isplativiji.

Njemačka ima više od 900 distributivnih operatora mreže, te investicija u limitator kod pojedinih koštaju od 0 do 600 eura. BSW preporuča limitator za potrošače koji nemaju optimalan položaj krova, te im se recimo nalazi na istok/zapad varijanti pošto tada rijetko proizvodnja prelazi 70% nominalne snage.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      industrija      solarne elektrane      proizvodnja električne energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?