Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Reakcije

Hoćemo li uskoro ostati bez Sunca? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 30 Svibanj 2014 13:10

obnovljivi.comPrema članku objavljenom na portalu National Report čovječanstvo bi moglo potrošiti Sunce - i to zato jer solarni paneli, koji upotrebljavaju sunčevu energiju, zahtijevaju više energije od količine koju Sunce može proizvesti.

Ovakva tvrdnja, naravno, nema veze s istinom, no svejedno postoji određen broj ljudi koji bi upravo u ovakav scenarij mogao povjerovati.

Portal nationalreport.net svakodnevno objavljuje šaljive, neistinite, vijesti koje u cilju prvenstveno imaju nasmijati i zabaviti čitatelje. No, oni koji rade u sektoru energetike sigurno su se barem jednom susreli s ovakvim ili sličnim pitanjem, odnosno tvrdnjom.

Kako bi vijest bila što realnija, u članku se navodi da je istraživanje proveo Institut za tehnologiju u Wyomingu, sa zaključkom kako bi daljnjom upotrebom solarnih panela mogli "potrošiti" Sunce što bi dovelo do katastrofalnih posljedica, još strašnijih od klimatskih promjena. Naravno, takav scenarij ostvariv je samo kada bi solarni paneli činili veliki dio elektroenergetske mreže, odnosno kada bi bili postavljeni na većinu privatnih i poslovnih objekata, parkirališta i sl., stoji u članku. Imaginarno istraživanje započelo je u kolovozu 2011. godine po narudžbi korporacije Halliburton koja je željela izraditi procjenu isplativosti ulaganja u proizvodnju fotonaponskih ćelija.

Premda je ova, potpuno neistina vijest nasmijala mnoge, uvijek postoji određeni broj čitatelja koji podatke uzmu zdravo za gotovo. Usporedbe radi, Sunce proizvodi 3.8 x 1026 W/s, dok cijela populacija na Zemlji troši oko 15 TW (1.5 x 1013 W).

Tags:     sunčeva energija      fotonapon      solarni paneli
 
Komentari (2)
KAKO DO LEGITIMATIVNOG KREDITA
2Četvrtak, 25 Ožujak 2021 19:45
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Izostavite zadnju rečenicu - besmislena je!
1Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 15:24
Marijan Kalea 1
Poštovana gospođo Zelenko,
Nevjerojatna količina neistinih podataka je u izjavi:

"Usporedbe radi, Sunce proizvodi 3.8 x 1026 W/s, dok cijela populacija na Zemlji troši oko 15 TW (1.5 x 1013 W)."

Izostavite je iz tog teksta. Proizvodnja energije koja se iskazuje vatima po sekundi, ili potrošnja energije koja se iskazuje jedinicom za snagu (teravatima)???

Srdačni pozdrav

M.Kalea

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?