Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Solarne plutajuće farme bi mogle proizvesti dovoljno hrane za cijeli svijet? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 19 Svibanj 2015 10:56

Sa sve više ljudi na planeti i sve manje dostupne obradive površine, sve je teže proizvesti dovoljno hrane za cijeli svijet. Tvrtka Forward Thinking Architecture iz Barcelone predstavila je inovativno rješenje Plutajuće pametne solarne farme (Smart Folating Farms - SFF).

One su dizajnirane na način da se komplemenitiraju sa tradicionalnim farmama i da koriste otvoreno more kako bi osigurale odgovarajuću količinu hrane. SFF su dizajnirani kao pametni potpuno automatizirani sustavi koji kombiniraju soalrnu energiju, hidropone i akvakulturu. Prema arhitektima, komercijalno izvedivi SFF projekti su zamišljeni sa postojećim materijalima i tehnologijama. Farme će biti instalirane uz obalu mora kako bi se smanjila ovisnost o uvoznoj hrani i udaljenostima koje one moraju proći.

Pravokutni oblikk SFF modula je inspiriran sa tradicionalnom konfiguracijom mreže koja se koristi za plutajuće farme riba u Aziji. Svaki modul ima veličinu od 200x350 metara te se može spojiti sa drugim modulima kako bi se stvorili klasteri farmi. Iako je fokus na proizvodnji hrane ovaj projekt može uključivati module za edukaciju i istraživanje.

SFF modul ima tri glavna nivoa - prizemlje koje služi za akvakulturu i desalinizaciju, prvi kat za hidroponski uzgoj te krov koji bi bio pokriven solarnim panelima i kolektorima te bi služio za skupljanje kišnice. S ozirom da koristi modularne sustave, SFF su resursno efikasni, skalabilni te se mogu adaptirati za različite uvjete. Svaki modul bi godišnje mogao proizvoditi do 8.152 tone povrća i 1.703 tona ribe.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     plutajuće solarne farme      pametne farme      akvaklutura      hidroponski uzgoj      barcelona
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?