Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Nekonvencionalne OIE tehnologije u razvoju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015 11:58

Veći broj tvrtki u svijetu razvijaju nove tehnologije sa ciljem da osvoje dio tržišta obnovljivih izvora energije. Iako su mnoge od ovih tehnologija nadogradnja postojećih, neke od njih se fokusiraju na razvoju sektora sa inovativnijim i futurističkijim dizajnom.

Nizozemski vjetrokotač

Nizozemski vjetrokotač (Dutch Windwheel) je koncept zgrade visoke 174 metra u luci Rotterdam koji je dizajniran kao platforma za veliki broj novih tehnologija obnovljivih izvora energije. Dizajn koji je razvio Dutsch Windwheel Corporation u partnerstvu sa Dopele Strijkers Architects, Meysters i BLOC se sastoji od dva tridodimenzionalna prstena od čelika i stakla koji se stavljaju na podvodni temelj koji izgleda kao da pluta.

 

Slika 1: Nizozemski vjetrokotač

Vanjski prsten se sastoji od 40 rotirajućih kabina na velikom željezničkom sustavu - dok je unutarnji prsten napravljen od inovativnog vjetroagregata koji pretvara energiju vjetra u električnu energiju uz pmoć stacionarnih čeličnih cijevi. Konzorcij TU Delft i Sveučilište Wageningen su razvili tehnologiju koja se zove EWICON (Elektrostatički pretvarač energije vjetra). On koristi visoki napon za proizvodnju naelektriziranih kapljica vode u seriji paralelnih horizontalnih elemenata koji proivzodi električno polje. Kada vjetar pomakne kapljice prema električnom polju, konvertor dolazi pod napon i stvara istosmjernu električnu energiju. Ovo će biti prvi puta da se ova tehnologija koristi u zgradi nakon ekstenzivnih laboratorijskih testiranja.

Zgrada bi trebala biti gotova do 2025. godine, pri čemu će idejni projekt biti gotov do 2017. godine, pripreme za gradnju će trajati do 2021. godine, a izgradnja će trajati do 2025. godine.

Solar vjetar energetski stup

U Marylandu, SAD-u pak jedna tvrtka razvija hibridnu solar-vjetar tehnologiju koja je dizajnirana na način da koristi energiju koja se dobije gibanjem zraka prema dolje kada se voda ubaci u topli suhi zrak unutar inovativnog stupa.

Sustav se zove Solar Wind Energy Tower, a radi se o visokom šupljem cilindru koji ima integrirani sustav za injektiranje vode - pri čemu se veći broj turbina nalazi u vjetrotunelima pokraj baze. Stup radi na način da koristi seriju pumpi za transferiranje vode u injektirajući sustav gdje se transformira u maglu koja se raspršava po cijelom otvoru.

Slika 2: Solar Wind Energy Tower

Tada dolazi do isparavanja vode i apsorpcije toplog suhog zraka unutar stupa - čime zrak postaje hladniji, teži i gušći od okolnog zraka izvan stupa. Hladniji zrak pada prema cilindru brzinom do i iznad 50 milja na sat, prije nego što se preusmjeri u vjetrotunele na dnu stupa gdje se pokreću turbine za proizvodnju električne energije. U područjima sa dobrim atmosferskim uvjetima, vanjski dio stupa se može izgraditi od tzv. "vertikalnih vjetrulja" koje proizvode dodatnu električnu energiju.

U Španjolskoj već postoji malo demonstracijsko postrojenje, a znanost iza tehnologije "nikad nije bila problem". Ipak glavni problem je veličina pravog sustav koja je do sada spriječila izgradnju na ekonomski isplativ način, te tvrtka traži strateške partnere za financiranje troškova projekta. Trenutačno se vode i pregovori za ugovor o otkupu električne enerigje za lokciju u Meksiku i San Luisu, Arizoni.

Vjetro-drvo

Francuska istraživačko razvojna tvrtka NewWind je razvila novi uređaj za proizvodnju električne energije iz vjetra koja je inspirirana izgledom i osjetom drveća. Wind Tree je izmislio Jerome Michaud-Lariviere, koji je osmislio tehnologiju nakon što je uočio gibanje lišća tokom lahora, te mu je to dalo ideju za dizajniranje vjetroagregata u obliku drveta za proizvodnju električne energije.

Samo vjetro-drvo je visoko oko 12 metara, a sastoji se od 72 vertikalna mikro-vjetroagregata koja su tiha i koja izgledaju kao lišće. Vjetroagregati imaju snagu od 3,1 kW, a cilje projekta je iskorištavati vjetar u ubranim područjima - pri brzinama do 2 m/s - što bi omogućilo do 280 radnih dana sustava godišnje.

Tvrtka ima plan postaviti prototip, koji će koštati oko 29.500 € i to na Place de la Cocncorde u Parizu čime bi sigurno pojačali svijest o OIE u tom gradu.

 
Komentari (1)
KAKO SAM DOBIO KREDIT OVAJ BOŽIĆ 2021
1Subota, 23 Siječanj 2021 08:48
Pohvala
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedočenju. Zajam sam dobio 1. siječnja 2021. preko gospođe Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com {}

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?