Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Projekt Carnegie Wave Energy iz Pertha, Australije proizvodi električnu energiju i pitku vodu iz energije oceana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 28 Ožujak 2015 12:09

Projekt Carnegie Perth Wave Energy dokazuje da energija valova može proizvoditi električnu energiju za elektroenergetsku mrežu na kopnu.

Sam demonstracijski projekt se nalazi u moru pokraj obale Pertha u zapadnoj Australiji, a tehnologija CETO će nadolazeću energiju valova pretvarati u električnu energiju i desaliniziranu vodu - bez ikakvih emisija stakleničkih plinova.

CETO 5, čak peta iteracija te tehnologije, koja je naziv dobila po antičkoj Grčkoj božici mora, porojektirana je na način da demonstrira komercijalnu isplativost velikih elektrana koje koriste energiju valova. Skupina od tri podmorske 240 kW bove je pričvršćena za morsko dno uz pomoć hidrauličkih vodenih pumpi. Sustav se giba gore dolje zajedno sa valovima, čime se gura voda pod tlakom kroz turbine dok se u isto vrijeme puni i desalinizacijski vodeni sustav.

Projekt će proizvedenu električnu energiju i čistu vodu prodavati Australskom Odjelu za obranu odnosno njihovoj najvećoj pomorskoj bazi, HMAS Stirling, koja se nalazi pokraj otoka Garden južno od Pertha. CETO 5 je inače postavljen krajem prošle godine, a električnu energiju je počeo proizvoditi u veljači ove godine. Za razliku od sličnih uređaja cijeli CETO 5 je ispod površine mora, čime je ona zaštićena od oštećenja te se non stop giba zbog gibanja oceana čime potencijalno može električnu energiju proizvoditi konzistentnije od vjetroelektrana i solarne energije.

Već sada postoje planovi za CETO 6 sustav, koji bi trebao proizvoditi četiri puta više električne energije od CETO 5. Sada kada su već dokazali da sustav djeluje, izazov u budućnosti bi trebao biti u skaliranju i troškovima sustava.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     carnegie wave energy      perth      australija      električna energija      energija oceana      ceto      perth      demonstracijski projekt
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?