Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Zelena energija za Zagrebačku županiju E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 28 Prosinac 2011 23:56

Tijekom 2011. godine Zagrebačka županija je, zajedno s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), provela projekt „Zelena energija za Zagrebačku županiju – Program povećanja korištenja energije biomase“ s ciljem stvaranja poticajnih uvjeta za povećano iskorištavanje energije biomase.

Projekt je obuhvatio izradu registra javnih zgrada u vlasništvu županije kako bi se otkrile mogućnosti korištenja biomase za dobivanje tolinske energije. Izrađen je i katalog projekata za investitore, uključujući projekte za ugovornu prodaju topline za 10 osnovnih škola, te je provedeno obrazovanje privatnih šumovlasnika o mogućnostima primjene modela takve prodaje. Cilj projekta je povećanje iskorištavanja energije biomase, poticanje modela ugovorne prodaje topline, dugoročno otvaranje novih radnih mjesta, podrška gospodarskom razvoju županije, te njezina promocija kao energetski osvještene regije.

Model ugovorne prodaje topline provodi se u nekoliko europskih zemalja pout Austrije, Finske i Slovenije, no u Hrvatskoj nažalost ne postoji ni jedan takav primjer. Preduvjet za takvu prodaju su ekonomska isplativost, dugoročni ugovori o opskrbi toplinom (cijena 10% manja od lož ulja i veća iskoristivost kotlova na biomasu), opskrba sječkom najmanje 75% iz lokalnih šuma, te kvaliteta goriva uz obavezu vlasnika da u roku od tri sata od kvara počne popravak (riječ je o automatiziranom punjenju kotlova pa postoji obaveza dojave kvara sms-om).

Zelena energija za Zagrebačku županiju

Zamjenik ravnatelja REGEA-e, Velimir Šegon, istaknuo je kako na 100 tisuća hektara šuma u Zagrebačkoj županiji postoji 160 tisuća kubika biomase koja bi se tehnički mogla iskoristiti za grijanje, ili 60 tisuća tona drvne sječe.

Prvi kotao na šumsku biomasu županija će postaviti u Osnovnu školu Kravarsko, uz investiciju od otprilike 100 tisuća eura i povrat investicije od 6 godina. Zbog svega 2.500 sati rada nažalost nije isplativa instalacija kogeneracije, no na području zagrebačkog prstena postoji 74 tvrtke registrirane za djelatnost prerade drva i još 54 za preradu namještaja od kojih su neke jako zainteresirane za izgradnju kogeneracijskih postrojenja jer postoji cjelogodišnja potrošnja topline.

Tags:     biomasa      Zagrebačka županija      REGEA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?