Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled stanja obnovljivih izvora energije u državama Sjeverne Afrike E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 28 Ožujak 2014 07:21

Sve veća potrošnja električne energije, stara infrastruktura, povećani troškovi, geopolitička nesigurnost samo su neki od problema u Sjevernoj Africi, ali obnovljivi izvori energije su još uvijek prrioritet za pet država te regije.

Države Sjeverne Afrike su Maroko, Alžir, Tunis, Egipat  i Libija, te u svima ubrzano raste potrošnja električne energije zbog ekonomskog razvoja i rasta standarda života, pri čemu je energetska infrasturktura nedovoljno razvijena da primi taj porast. Snabdijevanje električnom energijom pada zbog sve veće potražnje tokom vrućih ljeta, stare infrastrukture, političke nestabilnosti (posebno uslijed Araspkog proljeća prije tri godine), financijskih restrikcija i neadekvatniog regulatornog okvira. Unatoč tome projekti obnovljivih izvora energije i strukturne reforme koje ih podržavaju napreduju u cijeloj regiji, pri čemu su prema mnogim studijama najdalje dogurale sunčane elektrane i vjetroelektrane.

Ukupna instalirana snaga u Sjevernoj Africi je iznosila 61,6 GW prije dvije godine, pri čemu su hidroelektrane činile otprilike 10% instalirane snage (6 GW). Ukupna instalirana snaga bi se trebala udvostručiti do kraja desetljeća. Četiri od pet država (sve osim Maroka koji koristi ugljen) koriste uglavnom prirodni plin, te će ga vjerojatno uglavnom koristiti i u bližoj budućnosti, ali sve još uvijek imaju ambiciozne ciljeve za razvoj obnovljivih izvora energije kako bi se riješili problema nestanaka električne energije tokom ljeta. To su rezultati nedavne analize koju su napravili industrijski analitičari Frost & Sulivan.

Svaka od tih država ima u planu veliki broj projekata, uključujući ambicije za puno više obnovljivih izvora energije, ali ti planovi ovise o stabilnosti vlada i reformama ekonomskog i regulatornog okvira. Slijedi pregled po državama.

Maroko

Maroko uvozi skoro svu električnu energiju, s tim da sada ima instaliranu snagu od 2 GW obnovljivih projekata, pri čemu su skoro svi u vlasništvu državne elektroprivrede ONEE, od čega ima 1,77 GW hidroelektrana, 254 MW vjetroelektrana i 20 MW sunčanih elektrana. Ipak, Maroko ima agresivni cilj od 42% proizvodnje iz OIE do 2020. godine, uključujući 2 GW solara i vjetra pojedinačno. Postoji i zakon kojim se električna energija iz obnovljivih izvora energije može prodavati direktno potrošačima spojenim na mrežu umjesto ONEE-u.

Trenutačni projekti u izgradnji i visokoj fazi razvoja pokazuju da postoji veći broj vjetroelektrana (snaga 100 MW i više) koje su pri kraju gradnje ili trebaju ući u pogon ove godine, a developeri su Nareva, UPC Renewables, EDF, Alstom i CED. Iduće godine bi trebala biti dovršena CSP elektrana NOOR 1 snage 318 MW, a postavljen je cilj od 1,5 GW solara od 2018. do 2020. godine.

U procesu su tenderi za pet vjetroelektrana ukupne snage 850 MW za razdoblje 2017. do 2020. godine. Cilj je razviti lokalnu industriju za proizvodnju komponenti i sklapanje istih. Investitori u projekte bi mogli biti Europska investicijska banka, Afrička banka za razvoj, Njemački KfW i drugi.

Alžir

Alžir je prije tri godine postavio cilj instalacije 22 GW obnovljivih izvora energije do 2030. godine, što bi pokrilo otprilike 40% potreba za električnom energijom, pri čemu bi 12 GW bilo za vlastite potrebe, a 10 GW za izvoz. Razvoj manjih projekata bi trebao krenuti iduće godine, a veći se očekuje na kraju desetljeća, te uključuju veći broj fotonaponskih i CSP elektrana, te vjetroelektrana. Prije dvije godine je Alžir imao manje od 300 MW obnovljivih izvora energije i to skoro sve hidroelektrane koje su izgrađene 1950-ih ili 1960-ih godina. Alžir također ima jednu od prvih hibridnih solarnih/kombiniranih elektrana sa 20 MW solara i 150 MW termoelektranom koja je ušla u pogon 2011. godine.

Većina Alžirskih projekata je dugoročna pri čemu je za prvih 400 MW od ukupno 1,2 GW solara iz fotonapona ugovor dobio Yinglijev konzorcij u prosincu. Osim toga postoji cilj od 2,5 GW CSP solara i 516 MW vjetra koji bi u pogonu trebali biti do 2023. godine.

Tunis

Tunis želi ostvariti 30% proizvodnje iz obnovljivih izvora energije do 2030. godine, i to bi se trebalo ostvariti kroz Tuniski solarni plan koji je predstavljen 2009. godine. Proizvođači koji proizvode za vlastitu potrošnju mogu prodavati višak električne energije iz OIE STEG-u (Tuniska elektroprivreda). Tunis je pionir u OIE sektoru u regiji, te ima regulatorni, financijski i zakonski okvir od 1980-ih godina. Prva vjetroelektrana snage 20 MW je ušla u pogon 1999. godine, a prije dvije godine je Tunis imao 66 MW hidroelektrana (sve starije) i 173 MW vjetroelektrana koje koriste Gamesine vjetroagregate.

Ako se gleda budućnost, Gamesa gradi 70 MW vjetroelektranu, u planu je CSP elektrana snage 50 MW do 2017. godine, te 400 MW reverzibilna hidroelektrana iza 2020. godine. U planu su i dvije hibridne solarne elektrane, ali trenutačno se ne zna da li će biti išta od izgradnje istih. Tunis planira i 2 GW CSP elektranu koja još nije krenula u studiju izvodljivosti, ali postoji plan o izgradnji do 2020. godine.

Libija

Libija želi ostvariti udio obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu od 3% do 2015. godine, odnosno 10% do 2020. godine, ali su se u međuvremenu pojavile i naznake većih ciljeva od čak 20% samo sunčanih elektrana do 2020. To je velika brojka s obzirom da je 2012. bilo 0% OIE u državi, a prošle godine je instalirano samo 4 MW solara. Trenutačno se u državi uglavnom koristi nafta i prirodni plin. Libija želi i povećati potrošnju 2,5 puta do 2020. godine, pri čemu vjetar i veliki solar mogu imati veliku ulogu u budućnosti, s obzirom na odličnu insolaciju u pustinji i dobre vjetrove uz obalu. Samo dio Libijske pustinje se može koristiti za proizvodnju velike količine CSP solara za Europu, što je bio i cilj Desertec inicijative.

Ipak, razvoj OIE u Libiji je vrlo ograničen zbog velike ovisnosti o plinu i nafti i geopolitičke nestabilnosti. Postoji nekoliko stotina megavata projekata solara i vjetra koji su u planu, te imaju ishođene dozvole, a vjerojatno nikada neće biti dovršeni zbog nepostojanja investitora i tvrtki koje žele raditi posao u nesigurnom političkom okruženju.

Egipat

Egipat je predvodnik u instaliranoj snazi obnovljivih izvora energije u Sjevernoj Africi sa 2,8 GW hidroelektrana i skoro 550 MW vjetroelektrana (iako i tamo postoje problemi s političkom nestabilnošću koji bi mogli omogućiti Maroku da preuzme vodeću poziciju). Ministarstvo električne energije i energije želi ostvariti 20% OIE do 2020., pri čemu bi 12% bilo iz novih vjetroelektrana, kojih bi bilo 7,2 GW pri čemu trećinu treba razviti državna elektroprivreda, a dvije trećine privatni sektor. Ostatak obnovljivih izvora energije bi činio miks hidroelektrana (6%) i sunčanih elektrana (2%). Egipatski solarni plan predstavljen 2012. godine postavio je cilj od 3,5 GW solara do 2027., pri čemu bi 2,8 GW trebalo biti iz CSP-a, te od toga dvije trećine privatnih investicija.

Egipatski cilj za OIE je jasan - želi se smanjiti ovisnost o konvencionalnim elektranama, ali su sami ciljevi prilično ambiciozni uzimajući u obzir političku nestabilnost i nevoljnost investitora da riskiraju u takvim uvjetima.

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com

Tags:     sjeverna afrika      pregled tržišta      obnovljivi izvori energije      vjetroelektrane      solar      csp      maroko      alžir      tunis      egipat      libija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?