Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Fotonaponski sustavi bi mogli stabilizirati mrežu i tokom noći? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 17 Veljača 2012 18:35

Nova tehnologija inverterima omogućuje da rade kao fazni oscilatori, čime mogu davati reaktivnu snagu iz solarnih elektrana bilo kada, pa i noću, a time smanjuju troškove nadogradnje mreže.

Velike solarne elektrane su ključne u prebacivanju na obnovljive izvore energije, pošto sa novim središnjim inverterima solarne elektrane sa snagom od 4 MW naviše mogu stabilizirati elektroenergetsku mrežu. Bernhard Beck, direktor Njemačkog Belectrica je izjavio da su tokom zadnje godine koristili invertere koji su davali reaktivnu snagu tokom noći što omogućuje potpuno nove načine stabiliziranja elektroenergetske mreže.

Njemačka mreža je podijeljena na četiri nivoa, te je glavni problem kada se previše energije isporučuje u mrežu, čime se napon podiže zajedno sa frekvencijom. Vodovi se počinju pregrijavati, a operatori mreže moraju dodavati dodatnu reaktivnu snagu iz baznih elektrana, što je danas u Njemačkoj problematično zbog gašenja nuklearnih elektrana na jugu koje su do sada obavljale tu funkciju.

Tu bi mogle uskočiti velike solarne elektrane sa nekoliko stotina megawata koje bi mogle proizvesti dovoljno reaktivne snage da nadomjeste efekt stabilizacije koji su inače pružale nuklearne elektrane. Nova inverterska funkcija koju koristi SMA bi se mogla koristiti i u inverterima vjetroagregata. Nažalost, mali solarni sustavi na krovu ne mogu preuzeti tu funkciju jer bi oprema za takve sustave bila preskupa.

Njemačka sada već ima jako puno instaliranih obnovljivih izvora energije, a nedostatak reaktivne snage u mreži postaje problem. Prema nekim procjenama, kad bi velike solarne elektrane proizvodile reaktivnu snagu troškovi proširenja elektroenergetskog sustava bi koštali upola manje.

Beck smatra da bi se Njemačka trebala fokusirati na mogućnost FN sustava da stabiliziraju mrežu, umjesto da se smanjuje feed-in-tarifa. Svaki sustav na zemlji veći od 30 MW bi morao isporučivati reaktivnu snagu neovisno o tome koliko trenutačno proizvodi radne snage, i tek onda bi takvi sustavi trebali dobivati puni iznos feed-in-tarife.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     solarne elektrane      fotonaponski sustavi      stabilizacija      inverteri      nova tehnologija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?